Ugrás a tartalomra Ugrás a menüre
Menu
Obec Moča
ObecMoča
Dunamocsközség

Galambászat

 

galambászatA postagalambok pontos tájékozódását még mindig nem sikerült megfejteni a tudósoknak. Vannak feltételezések, azonban a pontos tájékozódási rendszer nincs bizonyítva. Tény, hogy a postagalambok több száz kilométerről képesek hazarepülni az otthonukba. A repülési sebességük elérheti akár az óránkénti 120 kilométert is.

Csodálatos madarak. Nem is csoda hát, hogy sokak kedvtelése a postagalamb tenyésztése és a postagalambsport.

A galambokat hétvégeken versenyeztetik. A speciális röpgyűrűvel ellátott galambokat összegyűjtik és elviszik a kieresztés helyére. Egy körzetből több ezer galamb is összegyűlik. Egyszerre történik a kieresztés. Csapatokban indulnak útnak vagy egyenként szétválva, ki erre, ki arra, vágnak neki a hazavezető útnak. A legügyesebb galamb talál haza a leggyorsabban. A megérkezést egy ún. galambórába regisztrálják. Legújabban már mikrocsipes az időmérés, ami a legpontosabb eredményt biztosítja.

A komáromi járásban is sokan űzik ezt a sportot és szép sikereket érnek el országos szinten.

Komárom város ásza Zajos Gábor tenyésztő. Gábor már gyerek kora óta foglalkozik galambokkal. Mostanra komoly sikereket könyvelhet el, hiszen többszörös járási és kerületi bajnok. Galambjait országos szinten is jegyzik.

Jelenleg a komáromi galambfaluban tenyészti galambjait. A galambok napi odafigyelést igényelnek. A tenyésztőnek szinte köztük kell élnie, különben a siker elmaradhat.

„A mindenkori alap a nemes, jó tulajdonságú galambok beszerzése, megvásárlása. Ezután jön - rengeteg munkával és sok odafigyeléssel - a galambok versenyeztetése, majd nemesítése annak reményében, hogy minél jobb utódok keljenek ki a tojásokból. Sokszor a legnagyobb reménységünkben csalatkozunk a legjobban, mert előfordul, hogy a legsikeresebb galambszülőktől is csak átlagos képességű galamb születik.“ - mondta Gábor.

Zajos

Gábor Dunamocson kezdte a galambászatot. A mai napig tartja a kapcsolatot a dunamocsiakkal.

A dunamocsi galambászok nemrégiben ünnepelték megalakulásuk 30. évfordulóját.

A társaság jelenleg 15 tagot számlál. Örvendetes, hogy a többi tagnak is számottevő sikerei vannak. Boros Zoltán, Fülöp Zoltán, Lajos Gábor, Lajos Ferenc, Csontos János tenyésztők többszörös kerületi bajnokok. A tagok többsége már évtizedek óta versenyezteti galambjait. Örvendetes az is, hogy rendszeresen csatlakoznak a klubhoz új tagok, valamint ifjú galambászok is.

galambászat

A galambsport nem a legolcsóbb kedvtelés. Az eleség, a tartási rendszerek (galambdúc) és maga a versenyeztetés is mind költséges tényezők.

Éppen ezért is talán nagyobb figyelmet érdemelne a szlovákiai, ezen belül a dél-szlovákiai postagalambsport. Szinte nem is hallani a médiában róluk. Pedig ők is valamennyien ízig-vérig elszánt, fanatikus sportemberek.

 

Községünk

Július 2024
Po Út St Čt So Ne
1
2 3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17
18 19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30 31
1 2 3 4

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

logo

logoRegionálna rozvojová agentúra Komárno
+421 (0)35 77 33 105
rrakn@rrakn.sk
www.rrakn.sk

logo

 

 

Hulladékgyűjtő udvar

ZBERNY DVOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testvértelepülések

Süttő

sutto

www.sutto.hu

Kocs

kocs

www.kocs.hu

 

OSLI

Címer

http://www.osli.hu/

 

 

paticka-foto
felfelé